DAMJANICH-EMLÉKMŰVET AVATTAK STAZÁN

Staza – Damjanich János szerb származású magyar honvédtábornok szülőfalujában emlékművet avattak múlt csütörtökön. A márványtáblát a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége állíttatta Magyarország külügyminisztériumának a támogatásával.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az aradi vértanúk egyike, a magyar nemzeti hős, Damjanich János a horvát határőrvidéken, Stazán született. Még állnak a falai annak a később már iskolaként funkcionáló épületnek, amely egykoron a szülőháza volt. A Sziszek-Moslavina megyei magyarok számára fontos helyszín, amelyet mindenképpen szerettek volna megjelölni. Ennek fontosságára a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége is felhívta a figyelmet, így a magyar kormány külügyminisztériumának támogatásával egy márvány emlékművet állíttattak Damjanich János szülőháza mellé.

– Sziszek-Moslavina megye magyar kisebbségi képviselőjének, Kis Árpádnak a segítségével utánajártunk annak, hogy milyenek a lehetőségek egy emlékmű állítását illetően. Szerencsére a járás és a megye is teljes támogatásáról biztosított bennünket, ugyanígy a stazai civil szervezetek és a lakosság is. Magyarország külügyminisztériuma pedig anyagilag járult hozzá ahhoz, hogy méltó emléket állíthassunk egyik nemzeti hősünknek – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke.

Megemlékezés és koszorúzás

Október 4-én a délutáni órákban gyűltek össze az emlékezők a márványtáblánál. A résztvevők között volt Csóti György, a Fidesz-MPSZ országgyűlési képviselője, Firtl Mátyás, a KDNP országgyűlési képviselője, dr. Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet, Bakó Tamás, a zágrábi Magyar Nagykövetség első beosztottja, valamint Dezső János, a nagykövetség oktatási és kulturális tanácsosa. A HMDK képviseletében Jankovics Róbert ügyvezető elnök és Andócsi János alelnök, továbbá Berkes Imre, Zágráb megye magyar kisebbségi képviselője, Balázs-Piri Zoltán, Zágráb Város Magyar Kisebbségi Önkormányzatának elnöke és Szekeres Péter, az önkormányzat titkára.

– Ennek az emlékműnek egy fontos üzenete van, mégpedig az, hogy mi ebben a térségben – horvátok, magyarok, szerbek és mások – egymásra vagyunk utalva. Ez a délután itt, Stazán, egy örömünnep volt, hiszen minden nemzetiség együtt ünnepelt, egy olyan hős előtt tisztelegtek, aki a szabadságért, az egyenlőségért és a testvériségért harcolt, és ezzel ő az összes többi nemzetiség szabadságáért is küzdött – mondta alkalmi beszédében Csóti György országgyűlési képviselő.
A tábla leleplezését követően a résztvevők koszorúkat helyeztek el, a vértanú emléke előtt tisztelegve.

Írta: Bálint Csaba, 2012. október 10.
(Megjelent: Horvátországi Magyarok Demokratikus Szövegsége honlapján)

Módosítás: ( 2012. november 12. hétfő, 23:03 )